Kaju Tohumu

Kaju Tohumu

Kaju Tohumu, kaju ağacı (Anacardium Occidentale) meyvesinin altında bulunan, böbreğe veya C harfine benzeyen, yenilebilir kabuklu çekirdektir. Bizdeki adıyla kaju fıstığı denilen bu çekirdeğin, kavrulmamış hali tohum olarak kullanılır.

Kaju Tohumunun çimlendirilmesi, Fidana dönüşmesi; kajunun kabuğu suyu çabuk emmektedir. Bundan dolayı, kabuğun iç kısmı çürümeye çok elverişlidir. Bir saklama kabına önceden hafif nemlendirilmiş ve havalandırılmış kum koyun. Kaju’ yu bir saat civarı suda bekletin. (Çok fazlada su almamasına dikkat edin) kuma yan yatırıp, kapağını kapattıktan sonar dolaylı güneş alan bir ortama (30 derecede) bırakın. 4,5 saatte bir, havalandırıp, kumu, gerekiyorsa hafif nemlendirin.(su sıkın) Tohumlar iki günde çatlar, tohum tam açılmadan büyük saksıya koyun. Üstünü torf’ la yarım santim kadar kapatın. Eğer Kaju Tohumu taze ise üç, dört günde topraktan çıkacaktır. Gelişiminde gübre kullanılarak verimlilik arttırılabilir. Ilıman iklimlerde yetişen bir meyve olması nedeniyle, hava sıcaklığı sıfırın altına düşen Türkiye'de, kaju üretimi yapılamamaktadır. (kültür ortamı hariç)

Kaju Ağacının Yapısı: Sakız ağacıgiller grubuna giren kaju, tropikal iklimlerde yaygın olarak yetiştirilir. Ekvator ikliminin nemli ve yağışı bol olmasından burada çabuk gelişen bir ağaçtır. Ortalama ömrü yirmi ile otuz sene olup boyu 10-12 metreyi bulabilir. Kaju tohumundan yetişen fidan, doğru koşullar sağlandığı zaman, büyümesi çokta zor olmayan bir ağaçtır. 3-5 sene içerisinde meyve verir. Kaju kışın yapraklarını dökmeyen dayanıklı bir yapıya sahip olup, evin bahçesinde çok güzel gölgelik bir ağaç olabilir. Kırmızı bir elmayı andıran meyvesi bulunur. Kaju ağacının meyvesinin mangoya benzer bir yapısı vardır. Ancak beklemeye çok dayanıklı olmadığı için çok fazla ekonomik sayılmaz.

Kaju Fıstığı Üretimi: Renkli meyvenin altındaki çekirdek kısım asıl yenilecek kısmı oluşturur. Kaju görünüş itibariyle fıstığa benzerlik gösterir. Fıstıktan farklı olmasının sebebi ise ağaçta yetişmesidir. Toplama sırasında fıstık ve meyve ayrıştırılır. Meyveden ayrılan fıstıklar bir araya toplanarak kırım tezgahlarına getirilir. Her fıstık tek tek tezgahlarda kırılır.. Kabuklar kırıldıktan sonra fıstık etrafındaki çeperler soyularak temizlenir. Buradan da fabrikalara gönderilerek paketlenir. Kaju fıstığının yenilebilir hale gelmesine kadar zorlu aşamalardan geçer. Bu gün dünyada en büyük üretici ve ihracatçı ülkeler Hindistan, Brezilya ve Afrika’dır.

Kajunun Faydaları: Kaju içeriğinde, insanlar için çok faydalı olabilecek zengin maddeler bulunmaktadır. Tansiyonu dengeleyen Kaju fıstığının, Kalp sağlığı içinde iyi geldiği bilinir. Yüksek tansiyonu bulunan hastalara tavsiye edilmektedir. Çok fazla magnezyum içerdiğinden, vücudun gelişimine katkı sağlar. İçerisindeki bakır ile saç sağlığını korur. Saç dökülmesini engeller. Kaju içinde var olan bir madde sebebiyle böcek kovan bir özelliğe sahiptir. Haşere ile mücadele ürünleri üreten firmalar kaju’yu işleyerek kullanırlar.

Kajunun Zararları: Kaju çok fazla tüketilmediği takdirde sağlık açısından faydalıdır. Bunun gibi; Kaju, bir hastalığın tedavisi için tıbbi ilaç olarak kullanmanın da sağlığa, zararının olup olmadığı fazla bilinmiyor. Ancak kavrulmuş kajunun ciltte uygulama yapılması tahriş ve kızarıklığa sebep olabilmektedir.

Son Güncelleme : 10.12.2018 07:30:54
Kaju Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kaju Tohumu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Kaju Tohumu"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği
Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği
Türkiye'de Kaju Yetiştiriciliği, son yıllarda denense de kaju, yetiştirmesi güç ve ülkemizin iklimi açısından büyümesi zor olan bir ağaçtır. Kaju ağacı Güney Amerika topraklarından Brezilya ve civarında keşfedilen bir ağaçtır. Gemiciler tarafından dü...
Kaju Nasıl Yetişir
Kaju Nasıl Yetişir
Kaju Nasıl Yetişir, sakız ağacıgiller familyasında bulunan kaju, özellikle tropik iklimin hakim olduğu yerlerde üretilmektedir. Anavatanı Brezilya olan kaju, Hindistan ve Afrika bölgelerinden tüm dünyaya ihraç edilir. Üretildiği yerin çok yağış almas...
Çiğ Kaju
Çiğ Kaju
Çiğ kaju, Çiğ kaju, kaju bitkisinin meyvesidir. Kavrulmamış ve işlenmemiş anlamı taşımaktadır ve oldukça faydalıdır. Çin kökenlidir ve şekli fasulye veya böbreği andırmaktadır. İnsanların severek tükettikleri çiğ kaju yüklü miktarda çinkoya sahiptir....
Hamilelikte Kaju Yemek
Hamilelikte Kaju Yemek
Hamilelikte kaju yemek; hamilelikte tüketilen gıdalar anne ve bebek sağlığı için son derece önemlidir. Annenin beslendiği ve tükettiklerinden, bebekte yararlandığı için, mineral ve vitamin bakımından zengin olan yiyecekler tüketilmelidir. Hamilelikte...
Çiğ Kaju Kalori
Çiğ Kaju Kalori
Çiğ kaju kalori, günümüzde çok sevilen çerez çeşitlerinden biri olan kaju B1 ve E bakımından oldukça zengindir. Vitamin ve mineralleri, fosfor, potasyum ve magnezyum açısından zengin olan çiğ kaju kalori olarak oldukça yüksektir. Çok sevilerek tüketi...
Kaju Besin Değeri
Kaju Besin Değeri
Kaju besin değeri: Kaju bir fıstık çeşididir. Kaju fıstığının vitamin değeri oldukça yüksektir. B1, E vitamini, potasyum, magnezyum ve fosfor mineralleri açısından çok zengin bir yemiştir. Kalori oranı ve yağ içeriği fazla olduğundan çok fazla tüketm...
Kajun Baharat
Kajun Baharat
Kajun Baharat, Dünyanın en çok kullanılan baharat çeşididir. Bu baharat, iyileştirici güzelliği ile değişik baharatların belirli ölçülerde karıştırılıp öğütülmesi sonucunda elde edilir. Fransız ve Hint mutfağı kökenli bir baharattır. Kajun baharatı, ...
Kaju Çerezi
Kaju Çerezi
Kaju çerezi; olarak bilinen kaju bitkisi ilk olarak Brezilya tarafından dünyaya tanıtılmıştır. Kaju çerezi, kaju bitkisinin meyvesidir. Bu bitkinin meyvesi tuzlanarak ve kavrularak çerez haline getirilmiştir. Kaju çerezi lezzet olarak dünya tarafında...
Kaju Elması
Kaju Elması
Kaju elması; Kaju, çerez olarak Türkiye'de tüketilen bir besindir. Kaju elmasının çekirdeğinden elde edilen Kaju çerezinin ülkemizde satışı son dönemlerde artış gösterse de çok uzun zamandan beri piyasada olan bir üründür. Kaju elması sakızgiller fam...
Kaju Alerjisi
Kaju Alerjisi
Kaju alerjisi; kısaca bağışıklığın alerjenlere vermiş olduğu bir tür tepkidir. Kaju protein açısından çok yüksek ve çok yağlı bir bir fıstık türüdür. Eğer alerjik bir bünyeniz varsa yüksek ihtimalle ailenizin diğer fertlerinde de bu alerji türünü gir...
Kaju Sosu
Kaju Sosu
Kaju Sosu, kaju fıstığının öğütülmesi ile hazırlanan lezzetli bir sostur. Acı ve tatlı olarak hazırlanabilen sos, değişik baharatlar eklenerek, cips için dip sos olarak ya da et yemeklerinin yanında veya salata sosu olarak da kullanılabilir. Kaju sos...
Kaju Meyvesi
Kaju Meyvesi
Kaju meyvesi; tropikal bir meyve olan kaju, Brezilya bölgesinde ve ekvatora yakın olan bölgelerde yetir. Kaju meyvesi çürümeye hemen müsait olduğundan olgunlaşması kısa sürer. Kaju meyvesi, fıstık çeşitlerinin devamı olarak bilinir. Kuru fasulye şekl...

 

Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği
Kaju Nasıl Yetişir
Çiğ Kaju
Hamilelikte Kaju Yemek
Çiğ Kaju Kalori
Kaju Besin Değeri
Kajun Baharat
Kaju Çerezi
Kaju Elması
Kaju Alerjisi
Kaju Sosu
Kaju Meyvesi
Kaju
Kaju Baharatı
Kaju Tohumu
Kaju Fıstığı Ağacı
Kaju Cevizi
Kaju Kaç Kalori
Kaju Fidanı
Kaju Üzümü
Kaju Fıstığı Tohumu
Kaju Protein
Kaju Peyniri
Kaju Ağacı
Kaju Fıstığının Faydaları
Kaju Bitkisi
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı Kalori
Popüler İçerik
Kaju
Kaju
Kaju sakız ağacıgiller familyasından bir tropikal iklim bitkisidır kaju. Brezilya'da yetiştirilen kaju portekizliler tarafından dünya da tanınmıştır. ...
Kaju Baharatı
Kaju Baharatı
Kaju Baharatı, son günlerde birçok mutfakta, yemekte karşımıza çıkan yeni bir lezzet. Özellikle tavuk ve patates yemeklerine yakışıyor. Ancak balık ve...
Kaju Fıstığı Ağacı
Kaju Fıstığı Ağacı
Kaju Fıstığı Ağacı; Kaju; sakızgiller ağacı familyasından olan tropikal bir iklim bitkisi türüdür. İlk zamanlar Brezilyada yetiştirilen Portekizler ta...
Kaju Cevizi
Kaju Cevizi
Kaju cevizi, Uzak doğu Asya kökenli bir çeşit fıstık olan kaju cevizi yer fıstığından farklı olarak yerde değil ağaçta yetişir. Kaju meyvesinin olgunl...
Kaju Kaç Kalori
Kaju Kaç Kalori
Kaju Kaç Kalori, özellikle diyet yapanların ve beslenme sorunu olanların merak ettiği bir sorudur. Kaju fıstığı son yıllarda hızla ülkemizde de mutfak...
Kaju Fidanı
Kaju Fidanı
Kaju fidanı 16. yy başlarında Portekizliler Brezilya’yı istila ettiklerinde batı Afrika kıyılarına kolayca adapte olup hızla yayılmaya başlamıştır. ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği
Kaju Nasıl Yetişir
Çiğ Kaju
Hamilelikte Kaju Yemek
Çiğ Kaju Kalori
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019