Kaju Elması Kaju, çerez olarak Türkiye'de sıklıkla tüketilen bir besindir. Kaju Elması ise, çekirdeğinden elde edilen kaju çerezi ile bilinir. Ülkemizde kaju çerezinin satışı son dönemlerde artış gösterse de, çok uzun zamandan beri piyasada olan bir üründür. Kaju Elması, sakızgiller familyasından olan tropikal bir bitkidir. Ana vatanı Brezilya olan Kaju Elması, bu ülkedeki Portekizliler tarafından dünyaya tanıtılmıştır. En yoğun şekilde Kaju Elma ağaçlarının bulunduğu bölge ise Ekvator bölgesidir. On altıncı yüzyılda Brezilya'yı Portekizliler istila ettiğinde, Kaju Elma ağacını keşfetmişlerdir. Portekizli denizciler, keşfettikleri Kaju Elması'nın tohumlarını Brezilya'nın batı Afrika kıyılarına taşıyarak bu topraklara yerleşen ilk Portekizliler olmuşlardır. Kaju Elmasının Yetişme Koşulları Kaju Elma ağacının yayılıp çoğalabilmesi için nemli ve yağışlı Ekvator iklimi oldukça elverişlidir. İklim yapısından ötürü Afrika'nın batısı, Kaju ağaçlarının yetişmesi için çok uygundur. Özellikle Afrika'nın Angola, Gabon ve Namibya gibi ülkelerinde başladıktan sonra, Kenya, Mozambik ve Tanzanya'ya kadar yayılım göstermiştir. Zaman içerisinde Kaju Elma ağacı yetiştiriciliği ve üreticiliği Afrika'dan Hindistan'a kadar uzanmış olup, şu an dünyanın en büyük Kaju ihracatçısı Hindistan'daki Kerala Kaju Birliği'dir. Hasat Dönemi ve Ekonomik Değer Kaju Elma ağacının hasat mevsimi Hindistan'da Mayıs ayı iken, Brezilya'da Ekim ayıdır. Kaju Elması'nın çekirdeği, Kaju çabuk çürüdüğünden ekonomik bir değere sahip değildir. Buna rağmen piyasadaki fiyat değerinin çok yüksek olmasının nedeni, her yerde yetişememesidir. Bu da iklim şartlarından kaynaklanmaktadır. Kaju fıstığı üretimi, Kaju elmalarının olgunlaşması ile çekirdeklerinin elmalardan ayrılması ile meydana gelir. Kaju Elmasının Özellikleri
Kaju Elmasından Yapılan Ürünler Kaju Elması, aslında çekirdeği bakımından değerli gibi görünen ama yoksul insanların üretip varsıl olan insanların tükettiği bir üründür. Kaju Elması'ndan direkt yapılan ve Brezilya'nın Angola şehrinde üretilen ve tüketilen tek bir ürünü vardır. Aynı zamanda da çok meşhur olan bir içecektir. Bu içeceğin adı Caipirinha olarak bilinir ve kırık buz parçaları ile yapılan soğuk bir içecektir. Caipirinha'nın Malzemeleri
Caipirinha Nasıl Yapılır? Bu içeceği hazırlarken öncelikle limonlar bir bardak içerisine dilimlenir ve üzerine toz şeker serpiştirilir. İkisini birlikte ezerek Kaju Elması da ilave edilir ve özü çıkana kadar ezilir. Üzerine votka veya cachaça ilave edildikten sonra en son kırık buzlar eklenir ve karıştırılır. Artık bu soğuk içeceğimiz hazır ve içilir durumdadır. Yanında en güzel giden çerez de yine Kaju fıstığıdır. Kaju Elması, hem üretim süreci hem de ekonomik değeriyle ilginç ve dikkat çekici bir üründür. Tropikal iklimlerin zenginliği olan bu bitki, dünya genelinde çeşitli ürünlerin hammaddesi olarak kullanılmaktadır. |