Kaju Fıstığı Ağacı

Kaju Fıstığı Ağacı

Kaju Fıstığı Ağacı; Kaju; sakızgiller ağacı familyasından olan tropikal bir iklim bitkisi türüdür. İlk zamanlar Brezilyada yetiştirilen Portekizler tarafından dünyaya tanıtılmıştır. En çok yetiştirildiği bölgeler Ekvator ile çevresidir. Altıncı yüzyıl civarında Portekizliler Brezilya'yı işgal ettikleri zaman kaju ağacını da keşfetmişlerdir. Portekizli denizciler tarafından kaju bitkisinin tohumları Brezilya'dan Batı Afrika bölgesine taşıyarak o topraklara yerleşen ilk Portekizlilerin orada yetiştirmelerine öncülük etmişlerdir. kaju ağacını yetişebilmesi için nemli ve yağlı ekvator iklimi gereklidir. İkliminden dolayı kaju ağacı Batı Afrika kıyı kesimlerinin boyunca uyum sağlayarak büyümeye ve gelişmeye başlar. Kaju bitkisi Afrika ile Brezilya haricinde ise Hindistan'da yetiştirilip üretilir. Brezilya kaju ihracatında ve üretiminde dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Afrika kıtası ise kaju ihracatı ile üretiminde üçüncü sırada yer alır. Bu ağacın meyvesi çok çabuk çürüdüğünden dolayı çok da ekonomik bir kaliteye sahip değildir. Kaju fıstığının fiyatının diğer fıstık çeşitlerinden çok daha fazla olmasının nedenlerinden biriside her iklim şartlarına uyum sağlayamayışı ve yetişen her kaju meyvesinden yalnızca bir tane kaju fıstığının elde edilmesidir. Elde edilen kaju meyvesinin üstündeki kabuk sökülerek çekirdekleri ayrıldıktan sonra kavrularak tüketilmektedir. Dünyanın en büyük kaju ağacı ise Brezilya'da Parnamirim şehrinde yer almaktadır.

Kaju (Cashew) Fıstık Ağacı

İngilizcede ise Cashew adı verilen Kaju fıstığı ağacı Uzak doğuda Asyayı temsil eden bir fıstık türüdür. Yer fıstığından ayrılan en büyük özelliği ise yerde değilde ağacın üstünde yetişiyor olmasıdır. Kaju fıstığı ağacının olmuş görünüşü kırmızı bir elmaya benzer. Kaju ağacı sanki elma gibi sap kısmından dala tutunması yerine tam zıttı olarak çiçekli olan kısmından dala tutunmuştur. Sapı olması gereken yerde isminden de anlaşıldığı gibi ''j'' harfine hatta j harfinden daha çok bir böbreğe benzeyen şekli ile meyvenin çekirdeği vardır. Bu çekirdek kısmı ise yemeye doyamadığımız asıl kısmı oluşturmaktadır. Daha sonra ise fıstık meyve kısmından ayrılarak toplanmaya başlar. Kaju ağacının yetiştirilme işlemi tohumun ekimi ile başlamaktadır. Gece sıcaklığının en az yirmi gündüz sıcaklığının ise en az otuz derecede olduğu mevsimlerde kaju ağacının ekilmesi daha iyi olur. Kaju ağacı kuraklığa oldukça dayanıklıdır. Ancak soğuk hava şartlarına dayanmakta oldukça zorluk çekmektedir. Kaju fıstığı ağacı çoğunlukla beş yaşında iken meyve vermeye başlar. Bakımlı kültür alanlarında ise iki yaşında iken meyve vermeye başlamaktadır. Yirmi, otuz senelik ömürleri olan kaju ağacı yaklaşık on beş kilo gram civarında meyve vermektedir. Orta Amerikanın yerli halkı tarafından yüzyıllar öncesinde kaju ağacını meyvesini ağız kokularını gidermekte, ateş düşürmekte ve mideyi güçlendirmekte kullanmışlardır. Kaju ağacının badem kısmı kurutulup kabuğu çıkarıldıktan hemen sonra çerez olarak yenmeye başlanmıştır. Kaju fıstığı ağacı meyvesi bilinen çerez çeşitlerinden daha kurudur. Aynı bademe benzemektedir. Özellikle de Güney Hindistan bölgesinde sebze ve et ile yapılan yemeklerde kaju fıstığı kullanılır. Ayrıca kaju elması ile bademinden marmelat, meyve suyu yada reçel yapılmaktadır. Kaju ağacının yaprak kısımlarında ise flavonoitler ile tanenler kabuk kısımlarında böcek öldüren maddeler, reçine ve zamk: badem kısmında ise daha farklı asitler vardır. Bu bitki oldukça iyi tansiyon düşürücü ve tansiyon ayarlayıcı olması ile birlikte aynı zamanda da şeker hastalığınada çok iyi gelmektedir.

Son Güncelleme : 01.12.2018 16:38:32
Kaju Fıstığı Ağacı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kaju Fıstığı Ağacı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Kaju Fıstığı Ağacı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği
Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği
Türkiye'de Kaju Yetiştiriciliği, son yıllarda denense de kaju, yetiştirmesi güç ve ülkemizin iklimi açısından büyümesi zor olan bir ağaçtır. Kaju ağacı Güney Amerika topraklarından Brezilya ve civarında keşfedilen bir ağaçtır. Gemiciler tarafından dü...
Kaju Nasıl Yetişir
Kaju Nasıl Yetişir
Kaju Nasıl Yetişir, sakız ağacıgiller familyasında bulunan kaju, özellikle tropik iklimin hakim olduğu yerlerde üretilmektedir. Anavatanı Brezilya olan kaju, Hindistan ve Afrika bölgelerinden tüm dünyaya ihraç edilir. Üretildiği yerin çok yağış almas...
Çiğ Kaju
Çiğ Kaju
Çiğ kaju, Çiğ kaju, kaju bitkisinin meyvesidir. Kavrulmamış ve işlenmemiş anlamı taşımaktadır ve oldukça faydalıdır. Çin kökenlidir ve şekli fasulye veya böbreği andırmaktadır. İnsanların severek tükettikleri çiğ kaju yüklü miktarda çinkoya sahiptir....
Hamilelikte Kaju Yemek
Hamilelikte Kaju Yemek
Hamilelikte kaju yemek; hamilelikte tüketilen gıdalar anne ve bebek sağlığı için son derece önemlidir. Annenin beslendiği ve tükettiklerinden, bebekte yararlandığı için, mineral ve vitamin bakımından zengin olan yiyecekler tüketilmelidir. Hamilelikte...
Çiğ Kaju Kalori
Çiğ Kaju Kalori
Çiğ kaju kalori, günümüzde çok sevilen çerez çeşitlerinden biri olan kaju B1 ve E bakımından oldukça zengindir. Vitamin ve mineralleri, fosfor, potasyum ve magnezyum açısından zengin olan çiğ kaju kalori olarak oldukça yüksektir. Çok sevilerek tüketi...
Kaju Besin Değeri
Kaju Besin Değeri
Kaju besin değeri: Kaju bir fıstık çeşididir. Kaju fıstığının vitamin değeri oldukça yüksektir. B1, E vitamini, potasyum, magnezyum ve fosfor mineralleri açısından çok zengin bir yemiştir. Kalori oranı ve yağ içeriği fazla olduğundan çok fazla tüketm...
Kajun Baharat
Kajun Baharat
Kajun Baharat, Dünyanın en çok kullanılan baharat çeşididir. Bu baharat, iyileştirici güzelliği ile değişik baharatların belirli ölçülerde karıştırılıp öğütülmesi sonucunda elde edilir. Fransız ve Hint mutfağı kökenli bir baharattır. Kajun baharatı, ...
Kaju Çerezi
Kaju Çerezi
Kaju çerezi; olarak bilinen kaju bitkisi ilk olarak Brezilya tarafından dünyaya tanıtılmıştır. Kaju çerezi, kaju bitkisinin meyvesidir. Bu bitkinin meyvesi tuzlanarak ve kavrularak çerez haline getirilmiştir. Kaju çerezi lezzet olarak dünya tarafında...
Kaju Elması
Kaju Elması
Kaju elması; Kaju, çerez olarak Türkiye'de tüketilen bir besindir. Kaju elmasının çekirdeğinden elde edilen Kaju çerezinin ülkemizde satışı son dönemlerde artış gösterse de çok uzun zamandan beri piyasada olan bir üründür. Kaju elması sakızgiller fam...
Kaju Alerjisi
Kaju Alerjisi
Kaju alerjisi; kısaca bağışıklığın alerjenlere vermiş olduğu bir tür tepkidir. Kaju protein açısından çok yüksek ve çok yağlı bir bir fıstık türüdür. Eğer alerjik bir bünyeniz varsa yüksek ihtimalle ailenizin diğer fertlerinde de bu alerji türünü gir...
Kaju Sosu
Kaju Sosu
Kaju Sosu, kaju fıstığının öğütülmesi ile hazırlanan lezzetli bir sostur. Acı ve tatlı olarak hazırlanabilen sos, değişik baharatlar eklenerek, cips için dip sos olarak ya da et yemeklerinin yanında veya salata sosu olarak da kullanılabilir. Kaju sos...
Kaju Meyvesi
Kaju Meyvesi
Kaju meyvesi; tropikal bir meyve olan kaju, Brezilya bölgesinde ve ekvatora yakın olan bölgelerde yetir. Kaju meyvesi çürümeye hemen müsait olduğundan olgunlaşması kısa sürer. Kaju meyvesi, fıstık çeşitlerinin devamı olarak bilinir. Kuru fasulye şekl...

 

Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği
Kaju Nasıl Yetişir
Çiğ Kaju
Hamilelikte Kaju Yemek
Çiğ Kaju Kalori
Kaju Besin Değeri
Kajun Baharat
Kaju Çerezi
Kaju Elması
Kaju Alerjisi
Kaju Sosu
Kaju Meyvesi
Kaju
Kaju Baharatı
Kaju Tohumu
Kaju Fıstığı Ağacı
Kaju Cevizi
Kaju Kaç Kalori
Kaju Fidanı
Kaju Üzümü
Kaju Fıstığı Tohumu
Kaju Protein
Kaju Peyniri
Kaju Ağacı
Kaju Fıstığının Faydaları
Kaju Bitkisi
Kaju Fıstığı
Kaju Fıstığı Kalori
Popüler İçerik
Kaju
Kaju
Kaju sakız ağacıgiller familyasından bir tropikal iklim bitkisidır kaju. Brezilya'da yetiştirilen kaju portekizliler tarafından dünya da tanınmıştır. ...
Kaju Baharatı
Kaju Baharatı
Kaju Baharatı, son günlerde birçok mutfakta, yemekte karşımıza çıkan yeni bir lezzet. Özellikle tavuk ve patates yemeklerine yakışıyor. Ancak balık ve...
Kaju Tohumu
Kaju Tohumu
Kaju Tohumu, kaju ağacı (Anacardium Occidentale) meyvesinin altında bulunan, böbreğe veya C harfine benzeyen, yenilebilir kabuklu çekirdektir. Bizde...
Kaju Cevizi
Kaju Cevizi
Kaju cevizi, Uzak doğu Asya kökenli bir çeşit fıstık olan kaju cevizi yer fıstığından farklı olarak yerde değil ağaçta yetişir. Kaju meyvesinin olgunl...
Kaju Kaç Kalori
Kaju Kaç Kalori
Kaju Kaç Kalori, özellikle diyet yapanların ve beslenme sorunu olanların merak ettiği bir sorudur. Kaju fıstığı son yıllarda hızla ülkemizde de mutfak...
Kaju Fidanı
Kaju Fidanı
Kaju fidanı 16. yy başlarında Portekizliler Brezilya’yı istila ettiklerinde batı Afrika kıyılarına kolayca adapte olup hızla yayılmaya başlamıştır. ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği
Kaju Nasıl Yetişir
Çiğ Kaju
Hamilelikte Kaju Yemek
Çiğ Kaju Kalori
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019