Kaju Fıstığı Ağacı Türleri ve Özellikleri
21 Haziran 2024

Kaju Fıstığı Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kaju fıstığı ağacı, sakızgiller (Anacardiaceae) familyasından olan tropikal bir bitkidir. İlk olarak Brezilya'da yetiştirilen bu ağaç, Portekizli denizciler tarafından dünyaya tanıtılmıştır. En yaygın olarak yetiştirildiği bölgeler Ekvator ve çevresidir.

Portekizlilerin Keşfi ve Yayılması

Altıncı yüzyıl civarında, Brezilya'yı işgal eden Portekizliler tarafından keşfedilen kaju ağacı, Portekizli denizciler tarafından Batı Afrika'ya taşınmıştır. Bu sayede, kaju bitkisi Batı Afrika topraklarında da yetiştirilmeye başlanmıştır. Kaju ağacının yetişmesi için nemli ve yağışlı Ekvator iklimi gereklidir. Batı Afrika kıyı kesimlerinde bu iklim koşulları mevcut olduğu için kaju ağacı burada da başarıyla yetişir.

Kaju Üretimi ve Ekonomisi

Kaju bitkisi, Afrika ve Brezilya dışında Hindistan'da da yetiştirilir ve üretilir. Brezilya, kaju ihracatında ve üretiminde dünyada ikinci sırada yer alırken, Afrika kıtası üçüncü sıradadır. Kaju meyvesi, çabuk çürüdüğü için ekonomik olarak yüksek bir kaliteye sahip değildir. Kaju fıstığının diğer fıstık çeşitlerinden daha pahalı olmasının nedenlerinden biri de her iklim şartına uyum sağlayamaması ve her kaju meyvesinden sadece bir tane kaju fıstığının elde edilmesidir.

Kaju Fıstığının İşlenmesi ve Tüketimi

Kaju meyvesi toplandıktan sonra, üstündeki kabuk sökülerek çekirdekleri ayrılır ve kavrularak tüketilir. Dünyanın en büyük kaju ağacı, Brezilya'nın Parnamirim şehrinde yer almaktadır.

Kaju (Cashew) Fıstık Ağacı

İngilizcede "Cashew" olarak adlandırılan kaju fıstığı ağacı, Uzak Doğu Asya'da da yetişen bir fıstık türüdür. Yer fıstığından en büyük farkı, yerde değil ağaçta yetişmesidir. Kaju fıstığı ağacının olgun meyvesi kırmızı bir elmaya benzer. Kaju ağacı, elma gibi sap kısmından dala tutunmaz, çiçekli kısmından dala tutunur. Meyvenin sap kısmında "J" harfine benzeyen veya bir böbreğe benzeyen şekli ile meyvenin çekirdeği bulunur. Bu çekirdek kısmı, yenilen asıl kısmıdır.

Kaju Ağacının Yetiştirilmesi

Kaju ağacının yetiştirilmesi, tohumun ekimi ile başlar. Gece sıcaklığının en az yirmi, gündüz sıcaklığının ise en az otuz derece olduğu mevsimlerde kaju ağacının ekilmesi daha uygundur. Kaju ağacı kuraklığa oldukça dayanıklıdır, ancak soğuk hava şartlarına karşı dirençsizdir. Kaju fıstığı ağacı genellikle beş yaşındayken meyve vermeye başlar. Bakımlı kültür alanlarında ise iki yaşındayken meyve vermeye başlayabilir. Yaklaşık yirmi, otuz yıllık ömrü olan kaju ağacı, on beş kilogram civarında meyve verir.

Geleneksel Kullanımları

Orta Amerika'nın yerli halkı, kaju ağacının meyvesini ağız kokusunu gidermek, ateş düşürmek ve mideyi güçlendirmek için kullanmıştır. Kaju ağacının badem kısmı, kurutulup kabuğu çıkarıldıktan sonra çerez olarak tüketilir. Kaju fıstığı, bilinen çerez çeşitlerinden daha kurudur ve bademe benzer.

Kaju Fıstığının Kullanım Alanları

Kaju fıstığı, özellikle Güney Hindistan bölgesinde sebze ve et yemeklerinde kullanılır. Ayrıca, kaju elması ve bademinden marmelat, meyve suyu ya da reçel yapılır. Kaju ağacının yaprak kısımlarında flavonoitler ve tanenler, kabuk kısımlarında böcek öldüren maddeler, reçine ve zamk bulunur. Badem kısmında ise farklı asitler mevcuttur. Bu bitki, tansiyon düşürücü ve düzenleyici olmasının yanı sıra şeker hastalığına da iyi gelmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kaju Besin Değeri?

Kaju Besin Değeri?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kaju Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kaju Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kaju Fıstığı Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kaju Fıstığı Ağacı Türleri ve Özellikleri

Kaju Kaç Kalori?

Kaju Kaç Kalori?

Kaju Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kaju Peyniri Tarifi ve Malzemeleri

Kaju Elması Türleri ve Özellikleri

Kaju Elması Türleri ve Özellikleri