Kajun Baharat

Kajun Baharat, Dünyanın en çok kullanılan baharat çeşididir. Bu baharat, iyileştirici güzelliği ile değişik baharatların belirli ölçülerde karıştırılıp öğütülmesi sonucunda elde edilir. Fransız ve Hint mutfağı kökenli bir baharattır. Kajun baharatı, yemeklerde tadını yoğun bir şekilde hissettirir. Bu nedenle aroması fazla olan ve her türlü sosa da lezzet katar.
Kajun baharatının karışımında genel olarak tuz, sarımsak granül, tatlı kırmızı biber, soğan, acı kırmızı biber, zerdeçal, kimyon, karabiber ve kekik yağı bulunmaktadır. Ayrıca et, balık ve tavuk yemeklerinde kullanılır. Özellikle lavaş yemeklerinde kajun baharatla marine edilebilir veya tuz gibi kullanılabilir. Kajun Çin kökenli olarak da bilinmektedir. Bazı kaynaklara göre Brezilya kökenlidir ve 16. Yüzyılda Hindistan'a getirilmiştir. Fasulye ya da böbrek şeklinde olan kajun baharat, yaygın olarak tatlılarda kullanılır. Bu sebeple çocukların en sevdiği aperatif yiyecekler arasında yer alır.

Kajun baharatının içerdiği zengin miktardaki bileşenler sayesinde genel sağlık açısından çok faydalıdır. Bunun yanında kanseri önleyici fonksiyonlara sahiptir. İlk olarak kalp sağlığına iyi gelir ve tansiyon sorunlarına faydalıdır. Kajun baharat, insan vücudunun sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirmesi için antioksidanlar, mineraller ve vitaminler vardır. Bunlar; C, E, K vitaminleri yanında B6 ve B12 vitaminleri açısından zengin olan kaju, tiamin, niasin ve folat içermektedir.
Yine fosfor ve potasyum açısından da zengin sayılır ve aynı zamanda magnezyum ve demir gibi sağlık açısından hayati önem taşıyan mineraller içerir. Kajun baharat, çok eski dönemlerden bu yana, yemekler için tat verici olarak kullanıldığı gibi şifa amacıyla da kullanılmıştır. Bu durum kimya bilimcileri tarafından oluşturulan ilaçlara, faydalı ve şifalı bitkilerin yerini almış olarak görünüyor. Kajun baharat, sağlığı korumak için ve uzun bir yaşam kaynağıdır.

Kajun Baharat Bileşenleri

  • Kajun baharatı, sindirim sistemi için faydalı olan asitler içerir.
  • Asit seviyesini sağlıklı bir düzeyde tutmaya yararlıdır.
  • Dişler ve dişetlerin güçlenmesini sağlarken çürümeyi önler.
  • Kajun baharatı, rahat bir uyku uyumak için yardımcı olur.
  • Birçok hastalığın nedeni olan serbest radikallere karşı etkilidir.
  • Özellikle serbest radikallerin verdiği zararları büyük ölçüde azaltır.
  • Makule dejenerasyonuna karşı bünyeyi koruma altına alır.
  • Zararlı UV ışınlarının etkilerine karşı maruz kalan bünyeyi korur.
20.01.2024 07:27:12
Kajun Baharat ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kajun Baharat Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kajun Baharat"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği

Türkiye'de Kaju Yetiştiriciliği, son yıllarda denense de kaju, yetiştirmesi güç ve ülkemizin iklimi açısından büyümesi zor olan bir ağaçtır. Kaju ağacı Güney...
Devamını Oku

Kaju Nasıl Yetişir

Kaju Nasıl Yetişir, sakız ağacıgiller familyasında bulunan kaju, özellikle tropik iklimin hâkim olduğu yerlerde üretilmektedir. Anavatanı Brezilya olan ...
Devamını Oku

Çiğ Kaju

Çiğ kaju, Çiğ kaju, kaju bitkisinin meyvesidir. Kavrulmamış ve işlenmemiş anlamı taşımaktadır ve oldukça faydalıdır. Çin kökenlidir ve şekli fasulye veya böb...
Devamını Oku

Hamilelikte Kaju Yemek

Hamilelikte kaju yemek; hamilelikte tüketilen gıdalar anne ve bebek sağlığı için son derece önemlidir. Annenin beslendiği ve tükettiklerinden, bebekte y...
Devamını Oku

Çiğ Kaju Kalori

Çiğ kaju kalori, günümüzde çok sevilen çerez çeşitlerinden biri olan kaju B1 ve E bakımından oldukça zengindir. Vitamin ve mineralleri, fosfor, potasyum ve m...
Devamını Oku

Kaju Besin Değeri

Kaju besin değeri: Kaju bir fıstık çeşididir. Kaju fıstığının vitamin değeri oldukça yüksektir. B1, E vitamini, potasyum, magnezyum ve fosfor mineralleri açı...
Devamını Oku

Kaju Çerezi

Kaju çerezi; olarak bilinen kaju bitkisi ilk olarak Brezilya tarafından dünyaya tanıtılmıştır. Kaju çerezi, kaju bitkisinin meyvesidir. Bu bitkinin meyvesi t...
Devamını Oku

Kaju Elması

Kaju elması; Kaju, çerez olarak Türkiye'de tüketilen bir besindir. Kaju elmasının çekirdeğinden elde edilen Kaju çerezinin ülkemizde satışı son dönemlerde ar...
Devamını Oku

Kaju Alerjisi

Kaju alerjisi; kısaca bağışıklığın alerjenlere vermiş olduğu bir tür tepkidir. Kaju protein açısından çok yüksek ve çok yağlı bir bir fıstık türüdür. Eğer al...
Devamını Oku

Kaju Sosu

Kaju Sosu, kaju fıstığının öğütülmesi ile hazırlanan lezzetli bir sostur. Acı ve tatlı olarak hazırlanabilen sos, değişik baharatlar eklenerek, cips için dip...
Devamını Oku

Kaju Meyvesi

Kaju meyvesi; tropikal bir meyve olan kaju, Brezilya bölgesinde ve Ekvatora yakın olan bölgelerde yetir. Kaju meyvesi çürümeye hemen müsait olduğundan o...
Devamını Oku

Kaju

Kaju sakız ağacıgiller familyasından bir tropikal iklim bitkisidır kaju. Brezilya'da yetiştirilen kaju portekizliler tarafından dünya da tanınmıştır. En...
Devamını Oku

Kaju Baharatı

Kaju Baharatı, son günlerde birçok mutfakta, yemekte karşımıza çıkan yeni bir lezzet. Özellikle tavuk ve patates yemeklerine yakışıyor. Ancak balık ve e...
Devamını Oku

Kaju Tohumu

Kaju Tohumu, kaju ağacı (Anacardium Occidentale) meyvesinin altında bulunan, böbreğe veya C harfine benzeyen, yenilebilir kabuklu çekirdektir. Bizdeki a...
Devamını Oku

Kaju Fıstığı Ağacı

Kaju Fıstığı Ağacı; Kaju; sakızgiller ağacı familyasından olan tropikal bir iklim bitkisi türüdür. İlk zamanlar Brezilyada yetiştirilen Portekizler tara...
Devamını Oku

Kaju Cevizi

Kaju cevizi, Uzak doğu Asya kökenli bir çeşit fıstık olan kaju cevizi yer fıstığından farklı olarak yerde değil ağaçta yetişir. Kaju meyvesinin olgunlaşmış g...
Devamını Oku

Kaju Kaç Kalori?

Kaju Kaç Kalori, özellikle diyet yapanların ve beslenme sorunu olanların merak ettiği bir sorudur. Kaju fıstığı son yıllarda hızla ülkemizde de mutfaklara gi...
Devamını Oku

Kaju Fidanı

Kaju fidanı 16. Yy başlarında Portekizliler Brezilya'yı istila ettiklerinde batı Afrika kıyılarına kolayca adapte olup hızla yayılmaya başlamıştır. Port...
Devamını Oku

Kaju Üzümü

Kaju üzümü, diğer adıyla da wolf berry diye bilinmektedir. Ülkemizde ise kaju; kurt üzümü olarak bilinmektedir. Çok önemli bir meyvedir. Ana vatanı olar...
Devamını Oku

Kaju Fıstığı Tohumu

Kaju Fıstığı Tohumu; Kaju meyvesi lezzet olarak mango ya benzer. Kaju fıstığı olarak bildiğimiz çekirdeği ise yer fıstığının bir benzeridir. Diğer meyve...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği
Kaju Nasıl Yetişir
Çiğ Kaju
Hamilelikte Kaju Yemek
Çiğ Kaju Kalori
Son Forum Konuları
Kaju
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024