Kaju Tohumu

Kaju Tohumu, kaju ağacı (Anacardium Occidentale) meyvesinin altında bulunan, böbreğe veya C harfine benzeyen, yenilebilir kabuklu çekirdektir. Bizdeki adıyla kaju fıstığı denilen bu çekirdeğin, kavrulmamış hali tohum olarak kullanılır.

Kaju Tohumunun çimlendirilmesi, Fidana dönüşmesi; kajunun kabuğu suyu çabuk emmektedir.
Bundan dolayı, kabuğun iç kısmı çürümeye çok elverişlidir. Bir saklama kabına önceden hafif nemlendirilmiş ve havalandırılmış kum koyun. Kaju' yu bir saat civarı suda bekletin. (Çok fazlada su almamasına dikkat edin) kuma yan yatırıp, kapağını kapattıktan sonar dolaylı güneş alan bir ortama (30 derecede) bırakın. 4,5 saatte bir, havalandırıp, kumu, gerekiyorsa hafif nemlendirin. (Su sıkın) Tohumlar iki günde çatlar, tohum tam açılmadan büyük saksıya koyun. Üstünü torf' la yarım santim kadar kapatın. Eğer Kaju Tohumu taze ise üç, dört günde topraktan çıkacaktır. Gelişiminde gübre kullanılarak verimlilik arttırılabilir. Ilıman iklimlerde yetişen bir meyve olması nedeniyle, hava sıcaklığı sıfırın altına düşen Türkiye'de, kaju üretimi yapılamamaktadır. (Kültür ortamı hariç)

Kaju Ağacının Yapısı: Sakız ağacıgiller grubuna giren kaju, tropikal iklimlerde yaygın olarak yetiştirilir. Ekvator ikliminin nemli ve yağışı bol olmasından burada çabuk gelişen bir ağaçtır. Ortalama ömrü yirmi ile otuz sene olup boyu 10-12 metreyi bulabilir. Kaju tohumundan yetişen fidan, doğru koşullar sağlandığı zaman, büyümesi çok da zor olmayan bir ağaçtır.
3-5 sene içerisinde meyve verir. Kaju kışın yapraklarını dökmeyen dayanıklı bir yapıya sahip olup, evin bahçesinde çok güzel gölgelik bir ağaç olabilir. Kırmızı bir elmayı andıran meyvesi bulunur. Kaju ağacının meyvesinin mangoya benzer bir yapısı vardır. Ancak beklemeye çok dayanıklı olmadığı için çok fazla ekonomik sayılmaz.

Kaju Fıstığı Üretimi: Renkli meyvenin altındaki çekirdek kısım asıl yenilecek kısmı oluşturur. Kaju görünüş itibariyle fıstığa benzerlik gösterir. Fıstıktan farklı olmasının sebebi ise ağaçta yetişmesidir. Toplama sırasında fıstık ve meyve ayrıştırılır. Meyveden ayrılan fıstıklar bir araya toplanarak kırım tezgâhlarına getirilir. Her fıstık tek tek tezgâhlarda kırılır. Kabuklar kırıldıktan sonra fıstık etrafındaki çeperler soyularak temizlenir. Buradan da fabrikalara gönderilerek paketlenir. Kaju fıstığının yenilebilir hale gelmesine kadar zorlu aşamalardan geçer. Bugün dünyada en büyük üretici ve ihracatçı ülkeler Hindistan, Brezilya ve Afrika'dır.

Kajunun Faydaları: Kaju içeriğinde, insanlar için çok faydalı olabilecek zengin maddeler bulunmaktadır. Tansiyonu dengeleyen Kaju fıstığının, Kalp sağlığı içinde iyi geldiği bilinir. Yüksek tansiyonu bulunan hastalara tavsiye edilmektedir. Çok fazla magnezyum içerdiğinden, vücudun gelişimine katkı sağlar. İçerisindeki bakır ile saç sağlığını korur. Saç dökülmesini engeller. Kaju içinde var olan bir madde sebebiyle böcek kovan bir özelliğe sahiptir. Haşere ile mücadele ürünleri üreten firmalar kaju'yu işleyerek kullanırlar.

Kajunun Zararları: Kaju çok fazla tüketilmediği takdirde sağlık açısından faydalıdır. Bunun gibi; Kaju, bir hastalığın tedavisi için tıbbi ilaç olarak kullanmanın da sağlığa, zararının olup olmadığı fazla bilinmiyor. Ancak kavrulmuş kajunun ciltte uygulama yapılması tahriş ve kızarıklığa sebep olabilmektedir.
19.01.2024 03:45:54
Kaju Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kaju Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kaju Tohumu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği

Türkiye'de Kaju Yetiştiriciliği, son yıllarda denense de kaju, yetiştirmesi güç ve ülkemizin iklimi açısından büyümesi zor olan bir ağaçtır. Kaju ağacı Güney...
Devamını Oku

Kaju Nasıl Yetişir

Kaju Nasıl Yetişir, sakız ağacıgiller familyasında bulunan kaju, özellikle tropik iklimin hâkim olduğu yerlerde üretilmektedir. Anavatanı Brezilya olan ...
Devamını Oku

Çiğ Kaju

Çiğ kaju, Çiğ kaju, kaju bitkisinin meyvesidir. Kavrulmamış ve işlenmemiş anlamı taşımaktadır ve oldukça faydalıdır. Çin kökenlidir ve şekli fasulye veya böb...
Devamını Oku

Hamilelikte Kaju Yemek

Hamilelikte kaju yemek; hamilelikte tüketilen gıdalar anne ve bebek sağlığı için son derece önemlidir. Annenin beslendiği ve tükettiklerinden, bebekte y...
Devamını Oku

Çiğ Kaju Kalori

Çiğ kaju kalori, günümüzde çok sevilen çerez çeşitlerinden biri olan kaju B1 ve E bakımından oldukça zengindir. Vitamin ve mineralleri, fosfor, potasyum ve m...
Devamını Oku

Kaju Besin Değeri

Kaju besin değeri: Kaju bir fıstık çeşididir. Kaju fıstığının vitamin değeri oldukça yüksektir. B1, E vitamini, potasyum, magnezyum ve fosfor mineralleri açı...
Devamını Oku

Kajun Baharat

Kajun Baharat, Dünyanın en çok kullanılan baharat çeşididir. Bu baharat, iyileştirici güzelliği ile değişik baharatların belirli ölçülerde karıştırılıp ...
Devamını Oku

Kaju Çerezi

Kaju çerezi; olarak bilinen kaju bitkisi ilk olarak Brezilya tarafından dünyaya tanıtılmıştır. Kaju çerezi, kaju bitkisinin meyvesidir. Bu bitkinin meyvesi t...
Devamını Oku

Kaju Elması

Kaju elması; Kaju, çerez olarak Türkiye'de tüketilen bir besindir. Kaju elmasının çekirdeğinden elde edilen Kaju çerezinin ülkemizde satışı son dönemlerde ar...
Devamını Oku

Kaju Alerjisi

Kaju alerjisi; kısaca bağışıklığın alerjenlere vermiş olduğu bir tür tepkidir. Kaju protein açısından çok yüksek ve çok yağlı bir bir fıstık türüdür. Eğer al...
Devamını Oku

Kaju Sosu

Kaju Sosu, kaju fıstığının öğütülmesi ile hazırlanan lezzetli bir sostur. Acı ve tatlı olarak hazırlanabilen sos, değişik baharatlar eklenerek, cips için dip...
Devamını Oku

Kaju Meyvesi

Kaju meyvesi; tropikal bir meyve olan kaju, Brezilya bölgesinde ve Ekvatora yakın olan bölgelerde yetir. Kaju meyvesi çürümeye hemen müsait olduğundan o...
Devamını Oku

Kaju

Kaju sakız ağacıgiller familyasından bir tropikal iklim bitkisidır kaju. Brezilya'da yetiştirilen kaju portekizliler tarafından dünya da tanınmıştır. En...
Devamını Oku

Kaju Baharatı

Kaju Baharatı, son günlerde birçok mutfakta, yemekte karşımıza çıkan yeni bir lezzet. Özellikle tavuk ve patates yemeklerine yakışıyor. Ancak balık ve e...
Devamını Oku

Kaju Fıstığı Ağacı

Kaju Fıstığı Ağacı; Kaju; sakızgiller ağacı familyasından olan tropikal bir iklim bitkisi türüdür. İlk zamanlar Brezilyada yetiştirilen Portekizler tara...
Devamını Oku

Kaju Cevizi

Kaju cevizi, Uzak doğu Asya kökenli bir çeşit fıstık olan kaju cevizi yer fıstığından farklı olarak yerde değil ağaçta yetişir. Kaju meyvesinin olgunlaşmış g...
Devamını Oku

Kaju Kaç Kalori?

Kaju Kaç Kalori, özellikle diyet yapanların ve beslenme sorunu olanların merak ettiği bir sorudur. Kaju fıstığı son yıllarda hızla ülkemizde de mutfaklara gi...
Devamını Oku

Kaju Fidanı

Kaju fidanı 16. Yy başlarında Portekizliler Brezilya'yı istila ettiklerinde batı Afrika kıyılarına kolayca adapte olup hızla yayılmaya başlamıştır. Port...
Devamını Oku

Kaju Üzümü

Kaju üzümü, diğer adıyla da wolf berry diye bilinmektedir. Ülkemizde ise kaju; kurt üzümü olarak bilinmektedir. Çok önemli bir meyvedir. Ana vatanı olar...
Devamını Oku

Kaju Fıstığı Tohumu

Kaju Fıstığı Tohumu; Kaju meyvesi lezzet olarak mango ya benzer. Kaju fıstığı olarak bildiğimiz çekirdeği ise yer fıstığının bir benzeridir. Diğer meyve...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği
Kaju Nasıl Yetişir
Çiğ Kaju
Hamilelikte Kaju Yemek
Çiğ Kaju Kalori
Son Forum Konuları
Kaju
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024