Kaju Elması
Kaju elması; Kaju, çerez olarak Türkiye'de tüketilen bir besindir. Kaju elmasının çekirdeğinden elde edilen Kaju çerezinin ülkemizde satışı son dönemlerde artış gösterse de çok uzun zamandan beri piyasada olan bir üründür. Kaju elması sakızgiller familyasından olan tropikal bir bitkidir. Ana vatanı Brezilya olan Kaju elması bu ülkedeki Portekizliler tarafından dünyaya tanıtılmıştır.
En yoğun şekilde Kaju elma ağaçlarının olduğu bölge ise Ekvator bölgesidir. On altıncı yüzyılda brezilyayı Portekizliler istila ettiğinde Kaju elma ağacını keşfetmişlerdir. Portekizli denizciler keşfettikleri Kaju elmasının tohumlarını Brezilyanın batı Afrika kıyılarına taşıyarak bu topraklara yerleşen ilk Portekizliler olmuştur. Kaju elma ağacının yayılıp çoğalabilmesi için nemli ve yağışlı Ekvator iklimi çok elverişlidir. İklim yapısından ötürü Afrika'nın batısı Kaju ağaçlarının yetişmesi için çok uygundur. Özellikle Afrika'nın Angola, Gabon ve Namibya gibi ülkelerinde başladıktan sonra, Kenya, Mozambik ve Tanzanya'ya kadar yayılım göstermiştir. Zaman içerisinde Kaju elma ağacı yetiştiriciliği ve üreticiliği Afrika'dan Hindistan'a kadar uzanmış olup, şu an dünyanın en büyük Kaju ihracatçısı Hindistan'daki Kerala Kaju birliğidir.
Kaju elması ağacının Kaju hasat mevsimi Hindistan'da mayıs ayı iken, Brezilyada ekim ayıdır. Kaju elmasının çekirdeği Kaju çabuk çürüdüğünden ekonomik bir değere sahip değildir. Buna rağmen piyasadaki fiyat değerinin çok yüksek olmasının nedeni ise her yerde yetişememesidir.
Buda iklim şartlarından kaynaklıdır. Kaju fıstığı üretimi Kaju elmalarının olgunlaşması ile çekirdeklerinin elmalardan ayrılması ile meydana gelir.
Kaju elması ağacı, Bildiğimiz Kaju, bu Kaju elma ağacının sapıdır. Sap gibi görünen ve aslında Kaju elmasının çekirdeği olan Kaju fıstığı dediğimiz ürün elmanın tamamen dışında gelişen bir üründür. Yani Kaju elması içerisinde çekirdek yoktur. Kaju elma ağacında bulunan her bir elmada bir adet çekirdek bulunur. Bu çekirdekler elmadan ayrıştırılıp kavrularak kabukları soyulur ve ihracat yapılır.
Kaju elmasının özellikleri nelerdir?- İçi çekirdeksizdir ve çekirdeği bir sap gibi dışında bulunur.
- Sadece tropikal nemli ve yağışlı iklimlerde yetişir.
- Her bir tane Kaju elmasında bir adet çekirdek bulunur.
- Ekonomik bir değeri yoktur.
- Meyve olarak pek tüketilmez.
- Ayrıca dünyanın en büyük ağacı bir Kaju elma ağacıdır. Ortalama olarak sekiz bin beş yüz metre karelik bir alana yayılan bu Kaju elma ağacını 1888 yılında diken kişide hatta bu ağacın altında vefat etmiştir. Kaju elma ağacının toplam ağırlığı iki ton civarındadır. Normalde dik bir şekilde yukarı doğru uzaması gereken ağaç deformasyondan ötürü yanlara doğru büyümüştür.
Kaju elması, aslında çekirdeği bakımından değerli gibi görünen ama yoksul insanların üretip varsıl olan insanların tükettiği bir üründür. Kaju elmasından direk yapılan ve Brezilya'nın Angola şehrinde üretilen ve tüketilen tek bir ürünü vardır. Aynı zamanda da çok meşhur olan bir içecektir. Bu içeceğin adı Caipirinha olarak bilinir ve kırık buz parçaları ile yapılan soğuk bir içecektir.
Caipirinhanın malzemeleri- İki kapak kadar cachaça, bulamaz iseniz votka,
- Kırık buz,
- Toz şeker,
- 1 limon veya tercihen başka bir meyve,
- 1 adet kaju elması, ile Kaju fıstığı,
Caipirinha nasıl yapılır?
Bu içeceği hazırlarken öncelikle limonlar bir bardak içerisine dilimlenir ve üzerine toz şeker serpiştirilir. İkisini birlikte ezerek Kaju elması da ilave edilir ve özü çıkana kadar ezilir. Üzerine votka veya cachaça ilave edildikten sonra en son kırık buzlar eklenir ve karıştırılır. Artık bu soğuk içeceğimiz hazır ve içilir durumdadır. Yanında en güzel giden çerezde yine Kaju fıstığıdır.
21.01.2024 16:26:44
Kaju Elması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|