Kaju Cevizi
Kaju cevizi, Uzak doğu Asya kökenli bir çeşit fıstık olan kaju cevizi yer fıstığından farklı olarak yerde değil ağaçta yetişir. Kaju meyvesinin olgunlaşmış görünümü ile elmayı andırır. Görünüm olarak elma ters bir şekilde dala tutunmuş gibi görülür. Kaju cevizi isminden de anlaşılacağı gibi "j" harfine benzer. Böbreğe benzeyen bir şeklide vardır.
Kaju meyvesine tutunmuş halde bulunan kaju cevizi her meyvede sadece 1 adet bulunmaktadır. Daha sonrasında fıstık meyveden ayrılarak toplanır. Kaju cevizi kabuğundan ayrıldıktan sonra kavrularak tüketilmeye hazır hale getirilir. Kaju cevizi muhteşem tadıyla çocukların ve yetişkinlerin severek tükettiği bir üründür. Bu güzel lezzetli tadının yanında besleyici, vücudu güçlendirme ve hastalıklardan koruma gibi özellikleri bulunmaktadır. Kaju cevizinin içerisinde bulunan kalsiyum, fosfor, riboflavin, beta karoten gibi vücudumuza çok yararlı maddeler içerir. İçeriğindeki potasyum ile tansiyon düşürücü özelliğine sahiptir. Kaju cevizinin ayrıca sinirlerin ve kalp kaslarını sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır.
Kaju cevizi faydaları nelerdir?- Kalp sağlığını korur, Kaju cevizi yani kaju fıstığı diğer fındık fıstıklara oranla düşük yağ içerir. Kaju fıstığının bu özelliğinden dolayı kalp sağlığı için oldukça faydalıdır. Antioksidan özelliğinden dolayı kalp sağlığını destekler ve kolesterole ve etkilemez.
- Yüksek tansiyon, İçerisinde bulunan bol miktarda magnezyum kan basıncı sağlığı açığından önemlidir.
Bu sebepten yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olup kalp sağlığını korumaktadır.
- Kanseri önler, Kaju fıstığının içerisinde bulunan flavonollar kanser hücrelerini ve tümörleri etkisiz hale getirmektedir. Bunun yanı sıra kolon kanserinden koruyan bakır açısından da oldukça zengindir.
- Saç sağlığı, Saç sağlığımız için saçlarımızın bakıra ihtiyacı vardır. Kaju cevizi içerisinde bakır bulunur. Vücutta bakır eksikliği saçların dökülmesine neden olduğu gibi birçok sağlık sorunu da berberin de getirir. Saç dökülmesine iyi geldiği gibi saçların siyahlaşmasına da yardımcı olur.
- Sinir sağlığı, Kaju cevizinin içeriğindeki magnezyum kasları ve damarları rahatlatır.
- Sağlıklı kemikler, Kaju cevizinin içeriğindeki birtakım mineraller kemik sağlığı açısından önemlidir. Özellikle çocuklarınıza ve gelişme dönemindeki gençlere tüketilmesi tavsiye edilir. Sağlıklı kemik yapısının oluşmasına yardımcı olduğu gibi ilerleyen yaşlar da kemik problemleriyle karşılaşma riskini de azaltır.
- Antioksidan özelliği, Bakır, magnezyum, selenyum başta olmak üzere kaliteli mineraller içermektedir. Antioksidan özelliği bulunan kaju genel olarak sağlık için faydalı bir besindir.
- Safra taşları, düzenli olarak tüketilen kaju cevizi safra taşı oluşumunu %25 oranında azaltmaktadır.
Kajunun diğer faydaları, Dokuları güçlendirerek cildin pürüzsüz olmasını sağlar, cildin gözeneklerini açan kaju yağı kuru ciltler için faydalıdır. İçeriğindeki E vitamini sayesinde cilt enfeksiyonlarına ve mantarlara alternatif olarak kullanılabilir. Kaju cevizinden elde edilen kaju yağı, cilt enfeksiyonları, sivilce gibi sorunlara, kafa derisinde problem olan kişilerde veya saçlarını beslemek amaçlı kullanılabilir. Kırılma ve dökülmelere karşı dökülen kısma kaju fıstığı yağı sürülebilir. Makul miktarlarda tüketilen ve kullanılan kaju cevizinin bilinen bir zararı yoktur. Her besinde olduğu gibi azı kar çoğu zarar düşüncesiyle tüketmek gerekir.
21.01.2024 09:32:52
Kaju Cevizi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Kaju Cevizi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|