{ "title": "Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği", "image": "https://www.kaju.gen.tr/images/turkiyede-kaju-yetistiriciligi.jpg", "date": "19.01.2024 01:50:47", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Türkiye'de Kaju Yetiştiriciliği, son yıllarda denense de kaju, yetiştirmesi güç ve ülkemizin iklimi açısından büyümesi zor olan bir ağaçtır. Kaju ağacı Güney Amerika topraklarından Brezilya ve civarında keşfedilen bir ağaçtır. Gemiciler tarafından dünyanın dört bir yanına taşınan kaju fidanları ve çekirdekleri birçok yerde yetişememiş ve bu yüzden belirli bölgelerde yetiştiricilik yapılmaya başlanmıştır.

Türkiyede Kaju Yetiştiriciliği Yapılır mı

Kaju ağacı, sıcak iklimleri seven ve bol yağış isteyen bir ağaçtır. Bu sebeple götürüldüğü birçok yerde yaşaması mümkün olmamıştır. Özellikle günümüzde Hindistan ve çevresinde en yoğun üreticilik yapılmaktadır. Kaju ağacı Ekvator bölgesine uygun sıcak yağışlı havaları sever. Gündüz otuz gece yirmi derecenin altına düşmeyen bölgelerde yetişebilir. Bu durum göz önüne alındığında ülkemizde yetişmesi zordur. Karadeniz bölgesi bol yağışlı olmasına rağmen soğuk iklim kuşağında olduğu için bu bölgede ağaç zor büyür ve verdiği meyveler randımanlı olmaz. İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesi kurak olduğu için ve yıl içinde az yağış aldığı için yetiştiricilik mümkün değildir. Ülkemizde kaju yetiştiriciliği yapmanın en olası yeri Akdeniz Bölgesidir. Buna karşılık bu bölgede kaju yetiştirebilmek için, bol sulama yapmak gerekir. Akdeniz bölgesi sıcaklık olarak yeterli olsa da özellikle sahilden uzak kesimler yağış anlamında yeterli olmayacaklardır.

Türkiye'de kaju yetiştiriciliği hali hazırda ticaret yapmak için yeterli seviyeye ulaşmamıştır. Kaju fıstık ya da meyve olarak en çok Hindistan ve Afrika ülkelerinden ihraç edilmektedir. Afrika'da Gana ve civarında yetiştiriciliği yapılmaya başlanan kaju ağaçları yaklaşık beş yaşından itibaren meyve vermeye başlar. İyi bakılan ve iklimi seven bir ağaç iki yaşında da meyve verir fakat ticari anlamda yeterli meyve vermeye başlayabilmesi için on on iki yaşında olması gerekir.

On beş - yirmi yaşında bir kaju ağacı yaklaşık olarak on beş kilo meyve verir. Kaju ağacının en çok çekirdekleri çerez olarak tüketilse de meyveleri ilaç sanayisinde ve kozmetik sanayisinde de kullanılmaktadır. Özellikle Afrika'da alternatif tıp alanında yaprakları ağrı kesici olarak, çekirdekleri kan yapıcı olarak kullanılır. Ülkemizde kullanımının aksine Avrupa ve Amerika da yemeklerde de kullanılır.

Türkiye'de kaju yetiştiriciliği henüz girişim aşamasında olup, uygun ortam sağlanması ve sürekli sulama gerektirmektedir. Damla sulama ya da hortumlama çok yeterli değildir. Yağmurlama denilen yöntemle sulama yapmak gerekir.
" } ] }