{ "title": "Kajun Baharat", "image": "https://www.kaju.gen.tr/images/kajun-baharat.jpg", "date": "20.01.2024 07:27:12", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Kajun Baharat, Dünyanın en çok kullanılan baharat çeşididir. Bu baharat, iyileştirici güzelliği ile değişik baharatların belirli ölçülerde karıştırılıp öğütülmesi sonucunda elde edilir. Fransız ve Hint mutfağı kökenli bir baharattır. Kajun baharatı, yemeklerde tadını yoğun bir şekilde hissettirir. Bu nedenle aroması fazla olan ve her türlü sosa da lezzet katar. Kajun baharatının karışımında genel olarak tuz, sarımsak granül, tatlı kırmızı biber, soğan, acı kırmızı biber, zerdeçal, kimyon, karabiber ve kekik yağı bulunmaktadır. Ayrıca et, balık ve tavuk yemeklerinde kullanılır. Özellikle lavaş yemeklerinde kajun baharatla marine edilebilir veya tuz gibi kullanılabilir. Kajun Çin kökenli olarak da bilinmektedir. Bazı kaynaklara göre Brezilya kökenlidir ve 16. Yüzyılda Hindistan'a getirilmiştir. Fasulye ya da böbrek şeklinde olan kajun baharat, yaygın olarak tatlılarda kullanılır. Bu sebeple çocukların en sevdiği aperatif yiyecekler arasında yer alır.

Kajun baharatının içerdiği zengin miktardaki bileşenler sayesinde genel sağlık açısından çok faydalıdır. Bunun yanında kanseri önleyici fonksiyonlara sahiptir. İlk olarak kalp sağlığına iyi gelir ve tansiyon sorunlarına faydalıdır. Kajun baharat, insan vücudunun sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirmesi için antioksidanlar, mineraller ve vitaminler vardır. Bunlar; C, E, K vitaminleri yanında B6 ve B12 vitaminleri açısından zengin olan kaju, tiamin, niasin ve folat içermektedir. Yine fosfor ve potasyum açısından da zengin sayılır ve aynı zamanda magnezyum ve demir gibi sağlık açısından hayati önem taşıyan mineraller içerir. Kajun baharat, çok eski dönemlerden bu yana, yemekler için tat verici olarak kullanıldığı gibi şifa amacıyla da kullanılmıştır. Bu durum kimya bilimcileri tarafından oluşturulan ilaçlara, faydalı ve şifalı bitkilerin yerini almış olarak görünüyor. Kajun baharat, sağlığı korumak için ve uzun bir yaşam kaynağıdır.

Kajun Baharat Bileşenleri
" } ] }