{ "title": "Kaju", "image": "https://www.kaju.gen.tr/images/kaju.jpg", "date": "19.01.2024 00:51:51", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "
Kaju sakız ağacıgiller familyasından bir tropikal iklim bitkisidır kaju. Brezilya'da yetiştirilen kaju portekizliler tarafından dünya da tanınmıştır. En fazla bulunduğu yer Ekvator dur.16. Yüzyılda Portekizliler Brezilya da kaju ağacını bulmuştur. Portekizliler kaju tohumlarını Brezilya'dan batı Afrika kıyılarına taşıyıp burada yetiştirmiştir. Kaju ağacının gelişmesi için yağışlı ve nemli olan iklimler çok elverişlidir. İklimi dolayısıyla kaju ağacı batı Afrika kıyılarına kolayca gelişip yayılmaya başlamıştır. Afrika'da Gabon, Angola ve Namibya, Mozambik, Kenya ve Tanzanya'ya da yetiştirilmiştir. Kaju ağacı Brezilya ve Afrika dışında Hindistan'da da yetişir. Günümüzde dünyadaki en büyük kaju üreticisi ve ihracatçısı Hindistan'da yer alan Kerala Kaju Birliğidir. Brezilya ikinci afrika üçüncü sırada yer alır. Hindistan'ın toplama zamanı Mayıs, Brezilya'da ise Ekim ayıdır. Kaju meyvesi çabuk çürüdüğünden ekonomik değere sahip değildir. Kaju fıstığının diğer fıstık çesitlerinden daha pahalı olma nedenlerinden biri her iklimde yetiştirilememesi ve her kaju elmasından sadece bir tane kaju fıstığı elde etmektedir. Toplanan kaju elmalarından çekirdekleri ayıklanarak üzerinde bulunan kabuk çıkartılıp atılır ve kavrularak yenilir. Dünyadaki en büyük kaju ağacı Brezilya'da bulunur. Brezilya da ise Parnamirim şehrinde bulunur. Kaju vücudumuza sağlığımıza oldukça faydalı olan bir yiyecektir. İçerisinde birçok vitamin ve mineral barındırır.

Kaju vücudun işlevini yerine getirmesi bakımından oldukça önemli olan, antioksdianlar, mineraller ve vitaminler bulundurur. Kajunun içeriğinde C, E, K vitaminleri, B6 ve B12 bulundurur. Fosfor ve potasyum açısından zengin olan kaju içinde magnezyum, demir gibi mineralleri de bulundurur. Bunlar ile sağlığa birçok faydası vardır. Şimdi bunlara bakalım.

Kaju Fıstığının Faydaları Nelerdir?
Kaju Yağının Faydaları Nelerdir?
Kaju Fıstığı ve Yağı Hangi Durumlarda Zararlıdır?
" } ] }