{ "title": "Kaju Tohumu", "image": "https://www.kaju.gen.tr/images/kaju-tohumu.jpg", "date": "19.01.2024 03:45:54", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Kaju Tohumu, kaju ağacı (Anacardium Occidentale) meyvesinin altında bulunan, böbreğe veya C harfine benzeyen, yenilebilir kabuklu çekirdektir. Bizdeki adıyla kaju fıstığı denilen bu çekirdeğin, kavrulmamış hali tohum olarak kullanılır.

Kaju Tohumunun çimlendirilmesi, Fidana dönüşmesi; kajunun kabuğu suyu çabuk emmektedir. Bundan dolayı, kabuğun iç kısmı çürümeye çok elverişlidir. Bir saklama kabına önceden hafif nemlendirilmiş ve havalandırılmış kum koyun. Kaju' yu bir saat civarı suda bekletin. (Çok fazlada su almamasına dikkat edin) kuma yan yatırıp, kapağını kapattıktan sonar dolaylı güneş alan bir ortama (30 derecede) bırakın. 4,5 saatte bir, havalandırıp, kumu, gerekiyorsa hafif nemlendirin. (Su sıkın) Tohumlar iki günde çatlar, tohum tam açılmadan büyük saksıya koyun. Üstünü torf' la yarım santim kadar kapatın. Eğer Kaju Tohumu taze ise üç, dört günde topraktan çıkacaktır. Gelişiminde gübre kullanılarak verimlilik arttırılabilir. Ilıman iklimlerde yetişen bir meyve olması nedeniyle, hava sıcaklığı sıfırın altına düşen Türkiye'de, kaju üretimi yapılamamaktadır. (Kültür ortamı hariç)

Kaju Ağacının Yapısı: Sakız ağacıgiller grubuna giren kaju, tropikal iklimlerde yaygın olarak yetiştirilir. Ekvator ikliminin nemli ve yağışı bol olmasından burada çabuk gelişen bir ağaçtır. Ortalama ömrü yirmi ile otuz sene olup boyu 10-12 metreyi bulabilir. Kaju tohumundan yetişen fidan, doğru koşullar sağlandığı zaman, büyümesi çok da zor olmayan bir ağaçtır. 3-5 sene içerisinde meyve verir. Kaju kışın yapraklarını dökmeyen dayanıklı bir yapıya sahip olup, evin bahçesinde çok güzel gölgelik bir ağaç olabilir. Kırmızı bir elmayı andıran meyvesi bulunur. Kaju ağacının meyvesinin mangoya benzer bir yapısı vardır. Ancak beklemeye çok dayanıklı olmadığı için çok fazla ekonomik sayılmaz.

Kaju Fıstığı Üretimi: Renkli meyvenin altındaki çekirdek kısım asıl yenilecek kısmı oluşturur. Kaju görünüş itibariyle fıstığa benzerlik gösterir. Fıstıktan farklı olmasının sebebi ise ağaçta yetişmesidir. Toplama sırasında fıstık ve meyve ayrıştırılır. Meyveden ayrılan fıstıklar bir araya toplanarak kırım tezgâhlarına getirilir. Her fıstık tek tek tezgâhlarda kırılır. Kabuklar kırıldıktan sonra fıstık etrafındaki çeperler soyularak temizlenir. Buradan da fabrikalara gönderilerek paketlenir. Kaju fıstığının yenilebilir hale gelmesine kadar zorlu aşamalardan geçer. Bugün dünyada en büyük üretici ve ihracatçı ülkeler Hindistan, Brezilya ve Afrika'dır.

Kajunun Faydaları: Kaju içeriğinde, insanlar için çok faydalı olabilecek zengin maddeler bulunmaktadır. Tansiyonu dengeleyen Kaju fıstığının, Kalp sağlığı içinde iyi geldiği bilinir. Yüksek tansiyonu bulunan hastalara tavsiye edilmektedir. Çok fazla magnezyum içerdiğinden, vücudun gelişimine katkı sağlar. İçerisindeki bakır ile saç sağlığını korur. Saç dökülmesini engeller. Kaju içinde var olan bir madde sebebiyle böcek kovan bir özelliğe sahiptir. Haşere ile mücadele ürünleri üreten firmalar kaju'yu işleyerek kullanırlar.

Kajunun Zararları: Kaju çok fazla tüketilmediği takdirde sağlık açısından faydalıdır. Bunun gibi; Kaju, bir hastalığın tedavisi için tıbbi ilaç olarak kullanmanın da sağlığa, zararının olup olmadığı fazla bilinmiyor. Ancak kavrulmuş kajunun ciltte uygulama yapılması tahriş ve kızarıklığa sebep olabilmektedir.
" } ] }