{ "title": "Kaju Nasıl Yetişir", "image": "https://www.kaju.gen.tr/images/kaju-nasil-yetisir.jpg", "date": "21.01.2024 17:44:58", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "
Kaju Nasıl Yetişir, sakız ağacıgiller familyasında bulunan kaju, özellikle tropik iklimin hâkim olduğu yerlerde üretilmektedir. Anavatanı Brezilya olan kaju, Hindistan ve Afrika bölgelerinden tüm dünyaya ihraç edilir. Üretildiği yerin çok yağış alması verim için en önemli noktadır. Bitkinin uzunluğu yaklaşık 10-12 metredir.

İklim koşulları ve bakımı: Sağlıklı bir kaju tohumu su dolu bir kabın içerisine konulur ve toprağa ekilir. Bu bitkinin filizleri 4-5 gün içinde yetişecektir. Bu yemiş kuraklığa dayanabilir ancak soğuk iklimlere dayanmaz. Gündüzleri en fazla 30 derece olan geceleri de 20 derece sıcaklıklarda olan iklimlerde ekimi daha uygundur. Türkiye'de 0 derecenin altında sıcaklıklar görülebildiği için ekimi ve yetiştirilmesi yapılamaz. Eğer ılıman bir bölgede ekimi yapılmışsa beş yaşından itibaren meyve verebilir. Kültür ortamında ise 2 yaşındayken tohum verebilmektedir. Eğer kaju tohumdan yetiştirilecekse toprağı sürekli nemli tutulur. Ancak ekim alanı çok sulak ise haşaratların kovulması için ilaç kullanılabilir. Eğer bitki meyve verdiyse ilaç verilmez. Doğada yabani olarak da bulunabilen bu yemiş, yıkanmış toprakta da gelişim gösterir.

Kaju nasıl yetişir, görünüş itibarıyla fıstığa benzer. Ancak ağaçta yetişmesi ile fıstıktan ayrılır. Olgunlaşmış hali kırmızı renktedir. Renkli bölümün altı ise yemiş olarak tüketilen kısmı oluşturur.

Hasat: Hasat zamanı bu iki bölüm birbirinden ayrılır. Ayrıca bu dönemde eldiven ve koruyucu gözlük kullanılabilir. Bu dönemde toplanan kaju, tek tek kırılır ve etrafındaki çeper soyulur. Fabrikalarda paket hale gelir. Gördüğünüz üzere tüketilen haline gelmesi oldukça zorlu ve uzun bir süreçtir. Ayrıca içerisinde bulunan haşarat kovucu özellikler ile bazı fabrikalar tarafından işlenerek haşarat kovucu ilaç haline getirilip kullanılır.

Kajunun faydaları nelerdir?

Yüzyıllar önce de bilinen bu yemiş, ateş düşürücü, mide güçlendirici ve ağız kokusu giderici olarak kullanılmıştır. Hindistan'da reçel ve marmelat yapımında da kullanılmaktadır. Bunun yanında yemeklere de tat için konulmaktadır. Meyvenin bilinen birçok faydası bulunur. Özellikle saç derisini güçlendirmekte ve tansiyon düşmesi tedavisi için kullanılmaktadır. Ancak bu kadar faydası varken çok fazla üretimi yapılmamaktadır. Çünkü çok çabuk bozulabildikleri için fazla tercih edilmezler. Yine de yerli halk tarafından tüketimi fazla yapılır. Ayrıca her iklimde üretilemediği için fiyatı da oldukça yüksektir.
" } ] }