{ "title": "Kaju Fıstığı Tohumu", "image": "https://www.kaju.gen.tr/images/kaju-fistigi-tohumu.jpg", "date": "21.01.2024 07:56:34", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Kaju Fıstığı Tohumu; Kaju meyvesi lezzet olarak mango ya benzer. Kaju fıstığı olarak bildiğimiz çekirdeği ise yer fıstığının bir benzeridir. Diğer meyve ağaçları gibi çiçeklenir dallar üzerinde bir süre sonra meyveler oluşmaya başlar. Çiçeklerin orta yerlerinde ise çekirdekleri yani fıstığı oluşur. Kaju fıstığı oluşur. Kaju ağacının yetişmesi için nemli ve yağışlı Ekvator iklimi oldukça elverişlidir. Kaju fıstığı ağacı iklimi dolayısıyla Batı Afrika kıyılarına kolayca adapte olarak hızla yayılmaya başlamıştır.

Kaju FıstığıAğacının Yetiştiği Yerler

Batı Afrika kıyılarında, Gabon, Namibya ve Angola gibi ülkeler ile Doğu Afrika ülkeleri olan; Kenya, Mozambik ve Tanzanya'ya yayılmıştır. Yaprağını dökmeyen dayanıklı bir ağaç türü olan fıstık; Güney Amerika'da, Batı Hint Adaları, Meksika ve Hindistan gibi dünyanın çeşitli yerlerinde de yetişebilir.

Kaju Fıstığı Ağacı Meyvesi

İki ayda olgunlaşır. Kaju fıstığı elması somon, komik resimli bir meyve olup, alt tarafında yarım ay şeklinde kaju fıstığı tohumu çok lezzetli kabuklu bir çekirdektir. Bir kaju fıstığı tohumu çekirdeği olmamış iken beyaz yumuşak ve etli bir meyvedir. Rengi ve tadı kavrulduğu zaman değişir, tuzlanınca bambaşka bir lezzete kavuşur. Kaju fıstığı elması çabuk çürüdüğü için ekonomik değeri yoktur yöre halkı tarafından tüketilir kaju fıstığı tohumu diğer fıstık çeşitlerinden pahalı olma sebebi Dünyanın her yerinde yetişecek iklimin bulunmaması ve kaju fıstığı elmasının her bir meyvesinden bir tane kaju fıstığı tohumu üretilmesinden dolayıdır.

Kaju FıstığıAğacı

Evin çevresinde yetiştirilebilecek ideal bir seçim olabilir. Çünkü kaju fıstığı sağlıklı, sağlık deposu, lezzetli, mükemmel bir meyve ve mükemmel bir çerezdir.

Kaju Fıstığı Tohumu Ekim Tekniği

Bir kaju fıstığının tohumu Suyu çok çabuk emer ve kolayca bırakmaz. Bundan dolayı içi çabuk bozulur. Saklama kabının yarısına kadar Kum doldurulur sonra kum biraz nemlendirir ve biraz havalandırılır. Kaju fıstığı tohumu suda 1 saat kadar bekletilir. Bu arada fazla su alması engellenir. Saklama kabındaki kumun üzerine, yan olarak yatırırın, kapağını kapatın dolaylı güneş ışığı alabileceği ve 30 derece sıcaklıkta olan bir yere koyun. 4-5 saat aralıklarla havalandırın gerek duyulduğu zaman muslukla ıslaksın nemlendirin, iki gün içinde tohumlar çatlayacak zirveye şekillenecektir. Daha sonra tamamen açılmadan büyük bir saksıya üstü 05 santim kapanacak şekilde Torfla kapatın. Üç, dört gün sonra topraktan çıkar. Çimlenmede en önemli unsur kaju fıstığı tohumunun taze olmasıdır.

Tohum sap uzunluğu 5-8 santim derinlikte ve yukarı bakan pozisyonda pencere çanta çimlenme tohumu ekilir gölgelik yapılabilir kaju fıstığı tohumu 3-4 yaprak olana kadar sık sık sulanmalıdır 6-15 gün içinde çimlenme fark edilebilir.

Kaju Fıstığının Şifa ve Faydaları Nelerdir?

Kabuklarından mantarın tedavisi için önerilen kaju fıstığı tohumu saçların dökülmesini de önlemektedir kaju fıstığı Amerika Brezilya ve Hindistan'da üretilir. Dünyada en çok kaju fıstığı tohumu üretimi ve ticaretini Hindistan'da karelaj Birliği yaparken dünya ikincisi ise Brezilya üçüncüsü ise Afrika'dır. Hindistan'ın hasat zamanı Mayıs, Brezilya'nın hasat zamanı ise Ekimde yapılır. Bu nedenle dünyada kimse kaju fıstığı eksikliği çekmemektedir.
" } ] }