{ "title": "Kaju Elması", "image": "https://www.kaju.gen.tr/images/kaju-elmasi.jpg", "date": "21.01.2024 16:26:44", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Kaju elması; Kaju, çerez olarak Türkiye'de tüketilen bir besindir. Kaju elmasının çekirdeğinden elde edilen Kaju çerezinin ülkemizde satışı son dönemlerde artış gösterse de çok uzun zamandan beri piyasada olan bir üründür. Kaju elması sakızgiller familyasından olan tropikal bir bitkidir. Ana vatanı Brezilya olan Kaju elması bu ülkedeki Portekizliler tarafından dünyaya tanıtılmıştır. En yoğun şekilde Kaju elma ağaçlarının olduğu bölge ise Ekvator bölgesidir. On altıncı yüzyılda brezilyayı Portekizliler istila ettiğinde Kaju elma ağacını keşfetmişlerdir. Portekizli denizciler keşfettikleri Kaju elmasının tohumlarını Brezilyanın batı Afrika kıyılarına taşıyarak bu topraklara yerleşen ilk Portekizliler olmuştur. Kaju elma ağacının yayılıp çoğalabilmesi için nemli ve yağışlı Ekvator iklimi çok elverişlidir. İklim yapısından ötürü Afrika'nın batısı Kaju ağaçlarının yetişmesi için çok uygundur. Özellikle Afrika'nın Angola, Gabon ve Namibya gibi ülkelerinde başladıktan sonra, Kenya, Mozambik ve Tanzanya'ya kadar yayılım göstermiştir. Zaman içerisinde Kaju elma ağacı yetiştiriciliği ve üreticiliği Afrika'dan Hindistan'a kadar uzanmış olup, şu an dünyanın en büyük Kaju ihracatçısı Hindistan'daki Kerala Kaju birliğidir.