{ "title": "Kaju Bitkisi", "image": "https://www.kaju.gen.tr/images/kaju-bitkisi.jpg", "date": "21.01.2024 11:20:54", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Kaju bitkisi, Sakız ağaçgiller familyasına ait olan kaju bitkisi tropikal iklim bitkisidir. Ana vatanı kesin olmamakla birlikte Japonya veya Brezilya'da olabilir. Ağırlık olarak Brezilya'da yetiştirilmiş olduğu düşünülür ve Portekizliler tarafından tüm dünyaya tanıtıldığı bilinmektedir. Günümüzde kaju bitkisinin en çok yetiştirildiği ve iklim olarak en uygun olan yerlerin başına Ekvator ve kuşağı gelir. Brezilyayı işgal eden Portekizler kaju bitkisini keşfedip kaju tohumlarını alarak Afrika kıyılarına kadar taşımışlardır. Afrika topraklarına yerleşen kaju bitkisi Portekizli denizcilerin bu tohumları taşımasıyla başlamıştır. Kaju bitkisi sağlıklı bir şekilde yetişmek için yağışlı ve nemli Ekvator iklimini sever. Bu iklim Afrika topraklarında ve kıyı kesimlerinde bulunur. Kısa sürede adapta olup kaju bitkisi yetiştirilmektedir. Kaju bitkisi Brezilya ve Afrika dışında Dünya'da Hindistan'dada yetiştirilir. Günümüzde Dünyanın en büyük kaju üretici ve ihracatçısı olan ülke Hindistandır.

Kaju bitkisi hasat zamanı

Hindistan topraklarında yetiştirilen kaju bitkisi için hasat zamanı sonu olan mayıs ayındadır. Brezilya'da eylül ayında hasat yapılır. Kaju bitkisinin meyvesi hızla çürümesi nedeniyle ekonomik anlamda bir değeri yoktur. Lakin kaju bitkisi oldukça değerli bir üründür. Kaju bitkisi meyvesinde olan kaju fıstığının diğer fıstık ve kuru yemiş çeşitlerinden daha pahalı olmasının sebebi her iklimde yetişmemesidir. Kaju bitkisi değerli ve pahalı olmasının bir diğer nedeni ise her kaju elmasından sadece bir adet kaju fıstığı elde edilmesidir. Her elmada bir adet kaju fıstığı olduğunu düşünürsek fiyatının yüksek olmasına şaşırmamak lazım. Kaju elmaları çekirdeklerden ayrılır. Üzerindeki kabuklar çıkarılır içindeki fıstığın kavrulması sonucu kaju fıstığı yenme aşamasına gelir. Yetiştirilme şartlarının zorluğu, zahmeti sebebiyle maliyeti yüksek olan kaju fıstığı buna rağmen oldukça sık tüketilmektedir. Çocukların ve yetişkinlerin severek tükettikleri bu lezzetli kaju bitkisi günümüzde piyasalarda kolaylıkla bulunmaktadır.
" } ] }