{ "title": "Kaju Ağacı", "image": "https://www.kaju.gen.tr/images/kaju-agaci.jpg", "date": "19.01.2024 10:40:57", "author": "Hülya Ellikçi", "article": [ { "article": "Kaju ağacı sakız ağacıgiller ailesinden bir tropikal iklime ait bitki türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Brezilya'da yetiştirilerek Portekizliler'in dünyaya tanıtmış olduğu bir bir bitki olan bu ağaç, en yoğun olarak Ekvator çevresinde yetişmektedir.

Kaju Ağacının Tarihçesi

Portekizliler'in 16. Yy başında Brezilya'yı istila etmeleri ile kaju ağacı da keşfedilmiştir. Portekizli denizcilerin kaju tohumlarını Brezilya'dan alıp Afrika kıyılarına taşıdığı bilinmektedir. Bu taşıma işlemi ile Afrika kıyılarında bulunan topraklara ilk yerleşen Portekizliler, bu topraklarda kaju yetişmesine de olanak sağlamışlardır.

Kaju Ağacının Yetiştiği Bölgeler

Kaju ağacı yetişmek için nemli ve yağışlı olan Ekvator iklimini sevmektedir. Bu sebeple Portekizliler tohumlarını Afrika kıyılarına getirdiği zamanda yerini yadırgamamış ve bu topraklara da kolaylıkla uyum sağlamıştır. İkliminden dolayı özellikle Batı Afrika kıyılarında hızlı bir şekilde adapte olup yayılan bu bitki türü pek çok ülkede yetişmektedir. Özellikle Afrika'nın batı kıyısında bulunan Namibya, Gabon ve Angola ile Doğu Afrika'da bulunan Mozambik, Tanzanya ve Kenya gibi ülkelerde yayıldığı görülmektedir. Brezilya ve Afrka'nın dışında Hindistan'da da bu ağaç yetiştirilmektedir.

Kaju Ağacı Üretimi Nasıl Yapılır?

Dünyanın en büyük kaju ağacı üreticisi ve ihracatçısı günümüzde Hindistan'da bulunan Kerala Kaju Birliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Kaju üretimi ve ihracatında ikinci sırayı alan Brezilya'nın ardından üçüncü sırada Afrika bulunmaktadır. Bu ağacın hasat zamanına bakacak olduğumuz zaman Brezilya'da Ekim ve Hindistan'da Mayıs ayı olarak karşımıza çıkmaktadır.

ÇAbuk çürüyen bir yapıya sahip olan kaju ağacı meyvesi ekonomik bir değer de taşımamaktadır. Öte yandan diğer fıstık çeşitlerine nazaran daha pahalı olan kaju fıstığı, her iklimde yetiştirilemiyor olması ve her kaju elması içinden sadece bir tane kaju fıstığı üretilmesi bakımından çok değerlidir. Kaju elmaları toplandıktan sonra çekirdekleri ayrılıp üzerinde bulunan kabuğun çıkartılarak kavrulması sonucunda yenebilmesi mümkün olmaktadır.
" } ] }